Reklám
Reklám

Mit együnk, ha oltásra készülünk? A megfelelő étrend csökkentheti a mellékhatásokat

Reklama
Mit együnk az oltás napján, ill. mit kellene határozottan kihagynunk az nap?
AMIKET ÉRDEMES FOGYASZTANI
Csontleves
Nemcsak azért szokták javasolni a húslevest, csontlevest a betegeknek, mert felmelegíti őket, hanem mert valóban vannak jótékony hatásai. A csontleves – készüljön akár marhából, sertésből, csirkéből vagy pulykából – azért különösen hasznos, mert a csontokból kifővő kollagén segít a beleket belülről borító szövetréteg regenerációjában.
Zöld színű zöldségek
A zöld színű zöldségek – mint a spenót, a kel, a brokkoli – nagyon gazdagok antioxidánsokban, amik segítenek a szabad gyökök és a testszerte fellépő gyulladások elleni harcban. A brokkoli például tele van a szulforafánt nevű antioxidánssal, ami segít megvédeni a testünket az oxidatív stressztől és felveszi a kesztyűt a gyulladásokkal szemben is. Érdemes ezekből a zöldségekből főzeléket készíteni, abban a formában ugyanis egyszerűbben emészthetőek és a tápanyagok is könnyebben felszívódhatnak beleinkben.
Hagyma és fokhagyma
A hagymák és a fokhagyma nagyon gazdagok prebiotikumokban, amik a beleinkben található hasznos baktériumokat táplálják. Márpedig, ha a velünk élő jó baktériumok boldogak és jól tápláltak, az egyben azt is jelenti, hogy mi magunk is egészségesebbek vagyunk. Prebiotikus ételnek számít a hagymafélék mellett az étcsokoládé, az éretlen banán, a zab, a hüvelyesek, a spenót és spárga is.
Zöld tea
A zöld tea egy igazi gyulladáscsökkentő elixír, igen erős antioxidánsként működik, megvédi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Ezek a károsodások ugyanis gyulladások kialakulásához vezethetnek, ám egy csésze meleg zöld tea sejtszinten segítheti a test védekezését.
Áfonya
Az áfonya szintén népszerű gyulladáscsökkentő étel. Nem csak kiváló antioxidáns forrás, de a kutatók szerint növelheti a szerotoninszintet is, mely egy olyan hormon, ami a hangulatunk kiegyensúlyozásáért felelős. Érdemes egy maréknyit beledobni cukormentes natúr joghurtba, és rögtön nem csak antioxidánsokban, de probiotikumokban is gazdag ételt kapunk.
Forrás: Senec
Reklama

Hasonló cikkek