Miért viszik el azonnal a pincérek az étlapot rendelés után?
Ez egy régóta (már vagy száz éve) fennálló íratlan etikett az éttermekben. Úgy tartják, hogy az étlap zavarja a vendéget, nem hagyja nyugodtan enni, és nem tudja oda tenni a poharakat és tányérokat, ahová csak akarja az asztalon. Az éttermi kódex előírja, hogy a vendégnek a lehető legkényelmesebben kell elhelyezkedni az asztalnál. Vagyis a lehető legkevesebb felesleges dologgal kell körülvennie magát.
A jó éttermekben a jól képzett pincéreket arra tanítják, hogy gyorsan vegyék el az étlapot a vendégektől. Ez már-már reflexszerűen történik. Ha egy pincér otthagyja az étlapot az asztalon, az hiba, amiért a főnöke később valószínűleg majd megdorgálja őt. A pincérnek azonnal el kell vennie az étlapot, mert később, amikor az egyik kezében egy tálcányi rántotthúst, a másikban pedig egy üveg bort tart, már nagyon nehéz lenne ezt megtennie. A vendég össze is koszolhatja vagy akár tönkre is teheti az étlapot. A következő vendégnek pedig kellemetlen lenne egy ilyen piszkos étlapot a kezébe venni.