Miért sósak a tengerek és az óceánok, ha édesvizű folyók ömlenek beléjük?
Reklama
Tudod, miért sós a tengerek és óceánok vize?
Az emberek sokáig nem találták a választ erre a kérdésre, mert ha édesvizű folyók ömlenek az óceánba, akkor hogyan lehetséges, hogy sós marad? Egy változatot először Edmund Halley javasolt válaszul a felmerült kérdésre az 1700-as évek elején – azt állította, hogy minden a víz elpárolgásán múlik. Tehát szerinte, ha a Föld száraz részén sok helyen van bizonyos mennyiségű só, akkor a folyók, tavak is tartalmazzák, csak minimális mennyiségben. A felszínről nagy mennyiségű víz párolog el, és a maradék vízben fokozatosan növekszik a só koncentrációja. Így a világ óceánjai sóssá váltak. Edmund Halley így gondolta. És ez az elmélet több évszázadon át tartott.
Forrás: Nevsedoma