Ijesztő begyűjteni, veszélyes enni: miért gyűjtik a pisztáciát éjszaka, és miért kerül 1 kiló közel tízezer forintba
Reklama
Nem véletlenül olyan drága ez a finomság.
A pisztácia drágaságának második oka, hogy a pisztácia nem tárolható túl sokáig – mindössze egy évig -, míg a dióféléknek, mint a diónak, elvileg nincs szavatossági idejük. Természetesen a tárolási szabályok betartása mellett. A pisztácia viszont kiszárad, megbarnul, keserűvé és íztelenné válik. Ezért is sózzák.
A pisztácia árazásának harmadik és legfontosabb oka a rendkívül bonyolult betakarítási folyamat. A pisztáciát kizárólag kézzel lehet szüretelni, más módszer nem lehetséges. Sőt, a betakarítás csak éjszaka történik. Ennek oka, hogy a napfény, ami a pisztáciafa leveleire esik, mérgező illóolajok kiválasztódását idézi elő. Ezek az illóolajok belélegezve hányingert és szédülést okoznak.
Forrás: Liked