EZ az élelmiszer az utóbbi időben rendkívüli módon megdrágult. Vajon luxus lesz a magyarok számára?
Ennek fő oka a terméskiesés Spanyolországban, de Olaszországban és Görögországban is. Ez a három ország adja a globális termelés 75 százalékát. A Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szélsőséges aszályok miatt a világ olívaolaj-termelése a 22/23-as szezonban akár 25 százalékkal is visszaesett az előző évhez képest, és ez az alacsonyabb termelési szint valószínűleg a 23/24-es szezonban is fennmarad. A helyzetet súlyosbítja, hogy Spanyolországban rendkívül alacsony szinten vannak a készletek, ami további aggodalomra ad okot a fogyasztók számára az olívaolaj elérhetőségével kapcsolatban, és az ár erre reagálva emelkedik.
Mikor láthatunk árcsökkenést?
Jelenleg még mindig 9100 dollár körül vagyunk tonnánként, ami még mindig több mint kétszerese a néhány évvel ezelőtti, 4000 dollár körüli áraknak. Tehát az időjárás kedvező alakulásának fokozatosan normalizálnia kellene a termelést, de a következő szezonig várnunk kell a normalizálódásra.