Ez a „hosszú élet gyümölcse“. A világ legidősebb emberei eszik, és hatékony a rák megelőzésében
És az egyik bizonyítottan legjobb gyümölcs, amelyet a helyiek naponta fogyasztanak, a papaya. És mit tartalmaz?
Egy 103 éves daytoni (Ohio) lakos, Pearl Taylor rendszeresen oszt meg életbölcsességeket a TikTok-on, amelyek közül az egyik, hogy évek óta minden reggel papayát eszik. „Több embernek kellene tudnia a papayáról“ – árulta el a Todaynek.
A papaya „nagyszerű forrása a különböző fenolos vegyületeknek, a flavonoidoknak“. Ezek olyan bioaktív molekulák, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, ráadásul rendkívül előnyösek az emberi egészségre.
„Antioxidáns hatásuk van, ami igazán erős… Az antioxidánsok valóban segítenek a szabad gyökök okozta károsodások hatásának tompításában“ – mondta Maya Feller, a brooklyni Maya Feller Nutrition regisztrált dietetikusa a Todaynek.
A szabad gyökök olyan káros molekulák, amelyek a szervezetünkben a normális testi folyamatok során keletkeznek, és gyulladáshoz vezető károsodásokhoz, illetve a rák vagy más betegségek fokozott kockázatához vezethetnek. A National Cancer Institute világossá teszi, hogy a papayában található antioxidánsok azok, amelyek megvédhetik a sejteket az oxidatív stressztől.
A fent említetteken kívül a papaya likopint is tartalmaz, egy karotinoidot, amely csökkenti a szívbetegségek, a stroke és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Ez az anyag képes apoptózist, azaz programozott sejthalált kiváltani, ami különösen fontos a hasnyálmirigyrák esetében. Ez az egyik leghalálosabb ráktípus.