Ettől még megehetjük? A cukrász elmagyarázta, mit jelent a fehér réteg a csokoládén, és mikor jelenik meg
Az átlagos kakaóbab körülbelül 50% kakaóvajat és 50% kakaórostot tartalmaz. – derül ki a Livescience oldaláról. A csokoládé ún. virágzása – ami a fehér színt eredményez – akkor következik be, amikor az édességben lévő molekulák mozogni kezdenek.
A fent említett „csokoládévirág“ lehet zsíros és cukros. Mi a különbség a kettő között?
A zsíros csokoládévirágzást a hőmérsékletváltozás vagy a csokoládé nem megfelelő tárolása okozza. Magasabb hőmérsékleten a csokoládéban lévő zsír elkezd olvadni, és amikor lehűl, ez a zsír fehér virágzássá alakul.
A csokoládé cukorvirágzása esetében a nedvesség a hibás. A cukorkristályok feloldódnak, és a csokoládé felületén fehér virágzás jelenik meg. Ez akkor fordulhat elő, amikor a csokoládé lehűl.
És hogyan lehet ezeket megkülönböztetni? Ha a csokoládén lévő réteg sima tapintású, akkor valószínűleg zsíros rétegről van szó. Ha viszont a bevonat érdes, akkor valószínűleg cukorvirágzása van szó.