Döbbenetes felfedezést tettek a multivitaminokról – akár halált is okozhatnak?
De túlzásba is lehet vinni egyes alkotórészeket. A multivitaminok népszerű összetevője a vas, amelyet ha túl nagy mértékben fogyasztunk, növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a demencia kockázatát. Neal Barnard, a George Washington University adjunktusa a tanulmányhoz kommentárt írt, amelyben kifejti, hogy a vitaminok bizonyos esetekben hasznosak. A tengerészeket a C-vitamin mentette meg a skorbuttól, míg a béta-karotin, a C- és E-vitamin, valamint a cink lassítja az időskori makuladegenerációt, amely súlyos látáskárosodáshoz vezethet. A professzor szerint a multivitaminok túl sokat ígérnek és keveset nyújtanak. Hozzátette, hogy az ilyen készítmények helyett inkább egészséges ételeket érdemes fogyasztani, mert azokban olyan tápanyagok és rostok találhatók, amelyeket mesterségesen nem tudnak leképezni.