A csípős paprika állítólag egészséges – akkor miért sírunk tőle kétszer is?

Reklama
A csípős paprika az egyik legellentmondásosabb élelmiszer: egyesek imádják, mások pedig egy falat után levegőért kapkodnak.
Egészséges vagy kínzás?
A jó hír, hogy a csípős paprika tényleg tele van egészségügyi előnyökkel:
- Serkenti az anyagcserét – Egy csípős étkezés után az anyagcserénk felpörög, így elméletileg több kalóriát égetünk el. (Legalábbis ez jó kifogás, hogy miért kell még egy adag erős paprikás pörkölt.)
- Gyulladáscsökkentő hatású – A kapszaicin segíthet a fájdalomcsillapításban és a gyulladás mérséklésében, ezért egyes kenőcsökben is megtalálható.
- Erősíti az immunrendszert – A paprika rengeteg C-vitamint tartalmaz, így jó barátunk lehet a megfázás elleni harcban (ha még képesek vagyunk venni egy levegőt az első falat után).
- Boldoggá tesz – Fogyasztáskor endorfin szabadul fel, amely a test természetes fájdalomcsillapítója – igaz, előbb éget, majd utána érkezik a „jutalom.”
