A csípős paprika állítólag egészséges – akkor miért sírunk tőle kétszer is?

Reklama
A csípős paprika az egyik legellentmondásosabb élelmiszer: egyesek imádják, mások pedig egy falat után levegőért kapkodnak.
Mindenki hallotta már, hogy tele van jótékony hatásokkal – de akkor miért okoz könnyeket, és nem is egyszer? Nézzük meg, mi történik a szervezetünkben, amikor úgy döntünk, hogy hősiesen bevállalunk egy extra csípős falatot!
Miért csíp a paprika?
A titok nyitja a kapszaicin, egy vegyület, amely a csípős ízért felelős. Az érdekes az, hogy valójában nem is ízlelhető! A kapszaicin az idegvégződéseket ingerli, amelyek hőhatásként érzékelik azt – vagyis az agyunk szó szerint azt hiszi, hogy tűzben ég a szánk. Innen jön a hirtelen izzadás, a könnyezés, és az az érzés, hogy egy tűzoltó tömlőre lenne szükségünk.
